Εργαστήριο παρατήρησης βρέφους
Με χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη του ετησίου σεμιναρίου Παρατήρησης Βρέφους για το ακαδ. έτος 2024 - 2025. Η πρώτη συνάντηση που θα αφορά την οργάνωση της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19/9/2024, στα γραφεία της ΒΨΕ, Βηλαρά 7.
Πληροφορίες για συμμετοχή / παρακολούθηση στο email:
Η διαδικασία παρατήρησης βρέφους απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν σε βάθος την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών.
Οι συμμετέχοντες (6-8 άτομα) καλούνται να παρατηρήσουν ένα βρέφος από την αρχή της ζωής του, για μία ώρα την εβδομάδα, στο οικογενειακό του περιβάλλον. Η συζήτηση του "υλικού" γίνεται σε εβδομαδιαία εποπτεία που συμβάλλει στην βιωματική κατανόηση της ανάπτυξης των πρωταρχικών σχέσεων. Η συστηματική παρατήρηση εξωγλωσσικών και όχι μόνο συμπεριφορών είναι χρήσιμο εργαλείο για κάθε επαγγελματία που επιθυμεί να εμβαθύνει τη γνώση του/της στις ψυχαναλυτικές έννοιες και τους ασυνείδητους μηχανισμούς επικοινωνίας.
Ο παρατηρητής καλείται να υιοθετήσει μια στάση ανοιχτής προσοχής, η οποία θα επιτρέπει στους γονείς να ακολουθούν τη συνήθη ρουτίνα τους και να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη παρέμβαση. Καθώς πρόκειται καθαρά για παρατήρηση, ο παρατηρητής μαθαίνει να συγκρατεί τον εαυτό του ώστε να μην επεμβαίνει δίνοντας συμβουλές. Στόχος του σεμιναρίου είναι ο παρατηρητής να αφουγκράζεται τη συναισθηματική ατμόσφαιρα γύρω από το βρέφος αφήνοντας στην άκρη τυχόν γνώσεις ή προκαταλήψεις σε σχέση με τη σωστή ή υγιή ανάπτυξη, και μαθαίνει να τηρεί τα όρια δίχως να αλληλεπιδρά με την οικογένεια, να θέτει ερωτήσεις ή αναλαμβάνοντας δράση.
Οι παρατηρήσεις είναι χρήσιμο να καταγράφονται λεπτομερώς μετά από κάθε επίσκεψη, να δακτυλογραφούνται και να παρουσιάζονται προς συζήτηση σε μια ολιγομελή ομάδα εποπτείας. Σκοπός της ομαδικής διδασκαλίας είναι ο παρατηρητής να έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ανάπτυξη και άλλων βρεφών, μέσω των συζητήσεων της ομάδας και να κατανοήσει τη μοναδική αναπτυξιακή πορεία του κάθε βρέφους και οικογένειας.
Η παρατήρηση βρέφους είναι συχνά μια διαδικασία που έχει έντονη συναισθηματική επίδραση στον παρατηρητή, καθόσον οι προκλήσεις των νέων γονιών είναι πολλές και συχνά επιφέρουν κρίσεις και δυσκολίες στο οικογενειακό σύστημα ή το ζευγάρι. Επίσης, κάθε μέλος της ομάδας διαπιστώνει μέσω των συζητήσεων τυχόν δικές του άμυνες ή δυσκολίες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της βιωματικής αυτής διαδικασίας.
Με το πέρας του χρόνου, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να αφουγκράζονται τη συναισθηματική ατμόσφαιρα και κατανοούν σε βάθος τη σημασία των πρώιμων σχέσεων και πρώιμων μηχανισμών άμυνας. Αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία σε όσους εργάζονται με παιδιά και νέους αλλά και ενηλίκους εφόσον πρώιμα άγχη, άμυνες και στοιχεία συμπεριφοράς συνεχίζουν να υπάρχουν κατά τα διάρκεια όλης της ζωής.
Οι συντονίστριες:
Ι. Ιεροδιακόνου – Μπένου
Ψυχίατρος – Ψυχαναλύτρια
Β. Αρβανιτίδου
Ψυχίατρος – Ψυχαναλύτρια