2009-2010: Εισαγωγικό σεμινάριο

Ζητήματα ψυχοπαθολογίας

 

2009-2010: Εισαγωγικό σεμινάριο στην ψυχαναλυτική σκέψη και πράξη

Το εκπαιδευτικό αυτό σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας - ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς. Έχει στόχο να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στην ψυχαναλυτική θεωρία και εφαρμογή, ώστε να εμπλουτίσουν την ήδη υπάρχουσα κλινική τους δουλειά με την ψυχαναλυτική οπτική. Το σεμινάριο δεν αποσκοπεί, φυσικά, να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία αλλά να τους φέρει σε επαφή με τις ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις σε ζητήματα ψυχοπαθολογίας.

Κεντρικός άξονας του σεμιναρίου είναι μορφές οργάνωσης της προσωπικότητας που συναντώνται συχνά στην κλινική δουλειά και ζητήματα που εγείρονται στην κατανόηση και στην αντιμετώπισή τους. Κάθε συνάντηση περιλαμβάνει δίωρη συζήτηση και δίωρη κλινική εποπτεία. Ειδικότερα, οι θεωρητικές συζητήσεις αφορούν θέματα όπως είναι η μεταιχμιακή και η ναρκισσιστική δομή της προσωπικότητας, το ψυχικό τραύμα, η κατάθλιψη, η αυτοκαταστροφικότητα, η σεξουαλικότητα, τα ψυχοσωματικά φαινόμενα και η ψύχωση. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν αντίστοιχα ζητήματα που συναντούν στην κλινική τους δουλειά στο πλαίσιο της ομαδικής εποπτείας.

Το σεμινάριο αποτελείται από δεκατρείς συναντήσεις στη διάρκεια ενός έτους. Διεξάγεται ημέρα Σάββατο και ώρα 10:00 – 13:00, ανά δεκαπενθήμερο, στα γραφεία της Β.Ψ.Ε., Αγίας Θεοδώρας 8, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι συναντήσεις γίνονται σε ολιγομελείς ομάδες. Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει επιλογή, θα ληφθεί υπόψη η κλινική και η ψυχοθεραπευτική εμπειρία των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι μέρος της βιβλιογραφίας θα είναι στην ελληνική γλώσσα και μέρος στην αγγλική γλώσσα.

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 480€. Υπάρχει δυνατότητα καταβολής δύο δόσεων: η πρώτη δόση (300€) στην εγγραφή και η δεύτερη (180€) μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κ. Ν. Δούδαλη στο τηλέφωνο 2310 241 291 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: clinicalseminar@nhpsych.gr.

ΑΙΤΗΣΗ 
για το εισαγωγικό σεμινάριο στην ψυχαναλυτική σκέψη και πράξη: Ζητήματα ψυχοπαθολογίας

Πρόγραμμα

Ημερομηνία

Θέμα θεωρητικής συζήτησης Συντονιστής συζήτησης Συντονιστής κλινικού σεμιναρίου
05/12/09 H διαμόρφωση της δομής της προσωπικότητας Θ. Κατριός Θ. Κατριός
19/12/09 Η σεξουαλικότητα και οι διαταραχές της Κ. Φελέκη Κ. Φελέκη
09/01/10 Ψυχικό τραύμα Ε. Αυδή Π. Φασούλη
23/01/10 Κατάθλιψη Φ. Τριανταφύλλου Φ. Τριανταφύλλου
06/02/10 Αυτοκτονικότητα Ι. Ιεροδιακόνου-Μπένου Ι. Ιεροδιακόνου-Μπένου
20/02/10 Ψυχοσωματικά φαινόμενα Π. Φασούλη Π. Φασούλη
06/03/10 Μεταιχμιακή οργάνωση Ι Β. Αρβανιτίδου Ι. Ιεροδιακόνου-Μπένου
20/03/10 Μεταιχμιακή οργάνωση ΙΙ Β. Αρβανιτίδου Μ. Εμμανουηλίδης
27/03/10 Ναρκισσιστική οργάνωση Ι Ν. Δούδαλη Μ. Εμμανουηλίδης
17/04/10 Ναρκισσιστική οργάνωση ΙΙ Ν. Δούδαλη Μ. Εμμανουηλίδης
08/05/10 Διαταραχές στην πρόσληψη τροφής Α. Μούτσιανου Α. Μούτσιανου
29/05/10 Ψυχωσικά φαινόμενα Α. Ναθαναήλ Α. Ναθαναήλ
12/06/10 Ζητήματα θεραπευτικού πλαισίου Σ. Λαζαρίδη Ι. Ιεροδιακόνου-Μπένου