2023-10 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ AVNER BERGSTEIN

 

Πληροφορίες για τον Avner Bergstein

avner photo

 

Ο Avner Bergstein είναι  Διδάσκων και Επόπτης Ψυχαναλυτής και μέλος της Ισραηλινής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Εργάζεται ιδιωτικά με ενήλικες, εφήβους και παιδιά και έχει εργαστεί πολλά χρόνια σε παιδικό σταθμό για παιδιά με αυτισμό. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα που αναπτύσσουν  τις κλινικές συνέπειες της σκέψης του Bion και του Meltzer και τα άρθρα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Είναι επισκέπτης ομιλητής σε διάφορα Ψυχαναλυτικά Ινστιτούτα και συντονίζει σεμινάρια μελέτης που επικεντρώνονται στα γραπτά του Bion.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο:

«Ένας ασθενής έρχεται να μας δει παραπονούμενος για άγχος και  ψυχικό πόνο.  Αποφασίζουμε να αρχίσουμε θεραπεία. Σταδιακά  ο ασθενής φέρνει τους συνειρμούς του, ακούμε, ερμηνεύουμε, μπορεί να προκύψει ακόμα και μια εκπληκτική βελτίωση των συμπτωμάτων του. Αλλά αργά ή γρήγορα βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Ο ασθενής επαναλαμβάνει τα παράπονα του, ή τα περιγράφει ξανά και ξανά. Έχουμε εξαντλήσει τις ερμηνείες που παρέχουν συμβολικό νόημα στους συνειρμούς του ασθενούς, ή , αυτές οι ερμηνείες δεν φαίνεται να έχουν σημασία. Τα συμπτώματα του ασθενούς επιμένουν, ίσως γίνονται ακόμα χειρότερα, είμαστε χαμένοι, διωκόμενοι, νιώθουμε ανησυχία, βαρεμάρα, ανημπόρια, μούδιασμα ή υπνηλία. Μπορεί να νιώθουμε ένοχοι, αδύναμοι, ντροπιασμένοι, επαγγελματικά ανασφαλείς. Ψάχνουμε για επίβλεψη. Αυτό βοηθάει για ένα διάστημα, αλλά ο εφιάλτης συνεχίζεται και δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε απ' αυτόν. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιμένει για εβδομάδες, μήνες, ακόμα και χρόνια. Στην καλύτερη περίπτωση έχουμε ένα προαίσθημα, ένα ένστικτο που δεν μπορούμε να το βάλουμε σε λόγια. Μπορεί να νιώσουμε κάτι στην άκρη της γλώσσας μας αλλά δεν μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να βάλουμε το δάχτυλο εκεί, και απλά το αφήνουμε να μας διαφύγει. Είμαστε σε απόγνωση, αποσβολωμένοι. Ο ασθενής μπορεί να γίνει ανοιχτά επιθετικός, ακόμα και βίαιος, και να απειλεί να διακόψει τη θεραπεία, σκεφτόμαστε ότι μπορεί να είναι  καλύτερα έτσι….

Αυτά αν όλα πάνε καλά.

Διαφορετικά, ο ασθενής φέρνει συνειρμούς, ο αναλυτής κάνει ερμηνείες, και αυτές οδηγούν σε  ένα μεγαλύτερο φάσμα ερμηνειών και συνειρμών. Ο ασθενής προοδευτικά αποκτά επίγνωση  του εαυτού του, της ιστορίας του, της οικογενειακής του ζωής,  των  συγκρούσεων και των αναστολών του. Ο ασθενής μπορεί να φαίνεται ότι βελτιώνεται, με την έννοια ότι είναι καλύτερα προσαρμοσμένος κοινωνικά και επαγγελματικά. Φυσικά μπορεί να υπάρχουν περίοδοι απόγνωσης ή θυμού, αλλά αυτές μπορεί να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας με τον καιρό. Παρόλα αυτά, αυτό μας φέρνει στο νου την περιγραφή του Bion (1976a) για έναν ασθενή που ήταν αρκετά ευφραδής, τόσο ευφραδής ώστε να κάνει τον αναλυτή να σκέφτεται ότι μάλλον τον ανέλυε καλά. Στην πραγματικότητα πράγματι η ανάλυση πήγε εξαιρετικά καλά, αλλά ο Bion είχε αρχίσει να σκέφτεται ότι τίποτα δεν συμβαίνει. Και έπειτα, μετά από μία συνεδρία, ο ασθενής πήγε σπίτι, σφράγισε όλες τις σχισμές  στο δωμάτιο, άνοιξε το γκάζι, και πέθανε. Ο Bion λέει ότι δεν μπορούσε να βρει τι πήγε στραβά, και παρόλα αυτά κάτι είχε πάει πολύ στραβά. Χωρίς αμφιβολία ο αναλυτής και ο ασθενής συναντιόνταν σε ένα μη-ψυχωτικό επίπεδο, χάνοντας το ψυχωτικό κομμάτι της προσωπικότητάς που ήταν παρόν αλλά μετά δυσκολίας αισθητό. 

Ο Bion προσπαθεί συνεχώς να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε επίγνωση του ψυχωτικού κομματιού της προσωπικότητας που βρίσκεται κρυμμένο σε καθέναν από μας σε μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση και με το οποίο είμαστε πολύ συχνά ανήμποροι ή απρόθυμοι να έρθουμε σε επαφή. Κι ακόμα να ερευνούμε το άγνωστο, όπου μπορεί να μην μας βοηθάει η συμμόρφωση στην  αδύναμη ικανότητα της λογικής σκέψης. Μπορεί να ασχολούμαστε με πράγματα που είναι τόσο μικρά, ώστε να είναι κυριολεκτικά ανεπαίσθητα, αλλά που είναι τόσο πραγματικά, που θα μπορούσαν να μας καταστρέψουν σχεδόν εν αγνοία μας,  σαν ένας ιός κρυμμένος στο σώμα μας, που μπορεί να μας σκοτώσει πριν να καταλάβουμε την ύπαρξη του. Αυτή, λέει ο Bion, είναι η περιοχή όπου πρέπει να εισχωρήσουμε...»